%PM, %19 %590 %2020 %15:%Lis

Održane radionice za srednjoškolce - „START UP i STEM WEEKEND u Veloj Luci“

U sklopu projekta OPERA II, u Srednjoj školi Vela Luka, 16. i 17. listopada, 2020. održan je Start up i i STEM Weekend.

Na Start up Weekendu, uz mentorice izv.prof.dr.sc. Pericu Vojinić i doc.dr.sc. Mariju Bečić sa Sveučilišta u Dubrovniku, sudjelovali su nastavnice SŠ Vela Luka i učenici. Mentorice su učenike upoznale s osnovnim pojmovima o poduzetništvu, komunikacijskim i prezentacijskim vještinama te ih uputile u korake za izradu poslovnog plana i izradu prezentacije koju su učenici trebali pripremiti i prezentirati drugog dana radionice. Drugi dan radionice učenici su kroz timski rad osmislili poslovne ideje i izradili prezentacije o razvoju, nabavi, prodaji, financiranju i plasmanu proizvoda. Nakon održanih prezentacija i diskusije, suci su vrednovali poslovne ideje i prezentaciju učenika. Nakon što su učeničke prezentacije vrednovane, dodijeljena su im uvjerenja za osvojeno prvo, drugo i treće osvojeno mjesto.

Također, prvog dana Start up Weekenda, djelatnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Dubrovnik, održale su predavanje na temu „Upravljanje ljudskim potencijalima – poduzetništvo, je li to za mene?“. Učenici su kroz metodu igranja uloga vježbali postupak odabira novog zaposlenika. Učili su i kako raditi analizu radnog mjesta, odnosno što osoba na poslu treba točno raditi, koje osobine i vještine/znanja treba imati, kako privući nove zaposlenike, kako voditi selekcijski intervju i donijeti odluku o zapošljavanju. Kroz igranje uloga učenici su vježbali i predstavljanje svojih vještina budućem poslodavcu.

Paralelno s navedenom radionicom, za drugu skupinu učenika, održan je i STEM Weekend koji su vodili Tomo Sjekavica, mag.rač. i Ivan Grbavac, dipl.ing., također sa Sveučilišta u Dubrovniku. Mentori su učenike upoznali sa spajanjem i čitanjem informacija sa različitih senzora koristeći

Arduino razvojnu pločicu te programiranjem u Arduino IDE razvojnom okruženju. Također su

učenicima kroz primjere i zadatke prikazali programiranje Arduino razvojnim pločicama u

kombinaciji s različitim elektroničkim komponentama i senzorima. Drugi dan STEM weekenda

odnosio se na mBot robotiku (prezentacija, programiranje i konstrukcija mBot robota). Učenici su

se upoznali i s više različitih STEM područja: elektrotehnikom, elektronikom, računarstvom i

robotikom, te su stekli kompetencije u području tehničke kulture u neformalnom obrazovnom

sustavu. Nakon održanih radionica, učenicima su dodijeljena Uvjerenja za sudjelovanje.

Jedan od ciljeva projekta 'OPERA II' je doprinijeti povećanju zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu rada te se diljem Dubrovačko-neretvanske županije provode radionice na teme poduzetništva, STEM obrazovanja, jačanja kapaciteta i održivog funkcioniranja partnerskog vijeća te radionice za predstavnike institucija potencijalnih prijavitelja na natječaje Europskog socijalnog fonda.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u sklopu poziva “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III”. Uz nositelja Dubrovačko-neretvansku županiju, partneri na projektu su Regionalna agencija DUNEA, Dubrovačka razvojna agencija DURA, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Dubrovnik, Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije, Korčulanska razvojna agencija za lokalni razvoj i poslovne usluge KORA te Sveučilište u Dubrovniku. Vrijednost projekta iznosi 1.496.681,54 kuna, te je financiran u sto postotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda.

 

ESF_ULJP_lenta_i_logotip.png