%AM, %21 %387 %2020 %10:%Ruj

Osnovnoškolci iz Ivana Gundulića sudjelovali na zanimljivoj radionici

Radionica “Kako napraviti svoj IoT uređaj” održala se ovaj vikend u sklopu provedbe projekta “Razvoj i promocija Partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Dubrovačko-neretvanske županije - OPERA II“.

Organizator radionica bila je Dubrovačka razvojna agencije DURA d.o.o. kao jedan od partnera projekta kojem je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija. Cilj radionica je podignuti razinu svijesti učenika o STEM obrazovanju te su ovaj put o tome kako povezati uređaje na internet istraživali učenici osmog razreda O.Š. Ivan Gundulić. 

Radionice su osmišljene na način da učenike inspiriraju i motiviraju na proučavanje i usavršavanje u sektorima od iznimne važnosti za razvoj društva i društvene konkurentnosti, što ih u konačnici dovodi do izbora odlično plaćenih i prestižnih profesija. Također, znanja i vještine iz raznovrsnih polja, učenicima mogu koristiti i u rješavanju problema i izazova iz svakodnevnog života.

U projektu su, kroz aktivnosti koje provodi DURA, planirane dvije STEM radionice na kojima će učenici naučiti kako izraditi vlastiti IoT (Internet of things) uređaj kroz izgradnju, povezivanje i kontroliranje elektroničkih elemenata koja se odvila ovaj vikend, te kakav je to osjećaj upravljati bespilotnom letjelicom na radionici koja će se održati u studenom.

Jedan od ciljeva projekta 'OPERA II' je doprinijeti povećanju zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu rada te se diljem Dubrovačko-neretvanske županije provode radionice na teme poduzetništva, STEM obrazovanja, jačanja kapaciteta i održivog funkcioniranja partnerskog vijeća te radionice za predstavnike institucija potencijalnih prijavitelja na natječaje Europskog socijalnog fonda.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u sklopu poziva “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III”. Uz nositelja Dubrovačko-neretvansku županiju, partneri na projektu su Regionalna agencija DUNEA, Dubrovačka razvojna agencija DURA, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Dubrovnik, Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije, Korčulanska razvojna agencija za lokalni razvoj i poslovne usluge KORA te Sveučilište u Dubrovniku. Vrijednost projekta iznosi 1.496.681,54 kuna, te je financiran u sto postotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda.

Logo Europskih i strukturnih fondova i operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali