%AM, %26 %446 %2019 %11:%Lis

Opuzenski osnovnoškolci učili o poduzetništvu u sklopu projekta OPERA II

U sklopu projekta OPERA II, u Osnovnoj školi Opuzen, 25. i 26. listopada održan je Start up Weekend gdje su učenici osmog razreda učili o osnovama poduzetništva.

Na radionici je, uz mentorice, doc. dr. sc. Zoricu Krželj Čolović i doc. dr. sc. Ivonu Milić Beran, te koordinatoricu prof. dr. sc. Ivonu Vrdoljak Raguž sa Sveučilišta u Dubrovniku, sudjelovalo 12 učenika. Mentorice su učenike upoznale s osnovnim pojmovima o poduzetništvu i uputili ih u izradu poslovnog plana kako bi ih pripremile za izradu prezentacije.

Drugi dan radionice učenici su kroz timski rad osmislili poslovne ideje i izradili prezentacije o razvoju, financiranju i plasmanu proizvoda. Nakon održanih prezentacija i diskusije, sudački žiri, sastavljen od četiri osobe iz obrazovnog sustava, ocijenio je poslovne ideje i prezentaciju učenika, te im dodijelio Uvjerenja za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto.

Također, u sklopu Start up Weekenda, djelatnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Dubrovnik, održale su predavanje na temu „Upravljanje ljudskim potencijalima – poduzetništvo, je li to za mene?“. Učenici su kroz metodu igranja uloga vježbali postupak odabira novog zaposlenika. Učili su i kako raditi analizu radnog mjesta, odnosno što osoba na poslu treba točno raditi, koje osobine i vještine/znanja treba imati, kako privući nove zaposlenike, kako voditi selekcijski intervju i donijeti odluku o zapošljavanju. Kroz igranje uloga učenici su vježbali i predstavljanje svojih vještina budućem poslodavcu.

Radionice su organizirane u sklopu projekta ‘OPERA II’- „Razvoj i promocija partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Dubrovačko-neretvanske županije“, čiji cilj je doprinijeti povećanju zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu. U sklopu projekta diljem županije se provode radionice na teme poduzetništva, STEM obrazovanja, jačanja kapaciteta i održivog funkcioniranja partnerskog vijeća te radionice za predstavnike institucija potencijalnih prijavitelja na natječaje Europskog socijalnog fonda.

Uz nositelja Dubrovačko-neretvansku županiju, partneri na projektu su Regionalna agencija DUNEA, Dubrovačka razvojna agencija DURA, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Dubrovnik, Korčulanska razvojna agencija za lokalni razvoj i poslovne usluge KORA, Sveučilište u Dubrovniku i Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije. Vrijednost projekta iznosi 1.496.681,54 kuna, te je financiran sto posto iz Europskog socijalnog fonda.

 

ESF ULJP lenta i logotip