%PM, %27 %575 %2017 %13:%Stu

OKRUGLI STOL U SKLOPU OBILJEŽAVANJA EUROPSKOG DANA POSLODAVACA

Hrvatski zavod za zapošljavanje kao i većina članica Mreže Javnih službi za zapošljavanje ove godine po drugi puta organizira Europski dan poslodavaca koji se održava u tjednu od 20. do 24. studenog 2017. godine.

Cilj Europskog dana poslodavaca je informiranje o uslugama Zavoda ali i o mogućnostima za nezaposlene osobe koje mogu proizaći u zajedničkoj suradnji. U fokusu hrvatskog dana poslodavaca jesu informiranje poslodavaca sa programima obrazovanja koje mogu realizirati u suradnji sa Zavodom kako za postojeće tako i za buduće zaposlenike, promocija osposobljavanja na radnom mjestu, prikupljanje informacija o znanjima i vještinama potrebnim za zapošljavanje radnika u tvrtkama, informiranje o mogućnosti obrazovanja zaposlenih radnika nedostatnih kompetencija radi zadržavanja radnih mjesta, posjeta poduzetnicima početnicima radi podrške u prvoj godini poslovanja te razvijanje poslovne suradnje između savjetnika za zapošljavanje i poslodavaca i informiranje o uslugama i mjerama Zavoda.

Glavne aktivnosti koje su provedene u cilju približavanja poslodavcima i osvještavanja poslodavaca i javnosti o mogućnostima suradnje sa Zavodom su posjete poslodavcima i održavanje tematskih okruglih stolova. Slijedom navedenog, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Dubrovnik organizirao je okrugli stol na temu „Kompetencije za tržište rada Dubrovačko –neretvanske županije“ koji se održao u srijedu 22.11.2017. u 11,00 sati u Stonu u tvrđavi Veliki Kaštio koju obnavlja Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Sudionici su se putem uvodnih prezentacija upoznali o stanju na tržištu rada, obrazovnim programima u javnim i privatnim poduzećima, raznim istraživanjima o kompetencijama, te nakon koji je uslijedila panel rasprava o definiranju i poboljšanju kompetencija sadašnjih i budućih potrebne tržištu rada kod svih relevantnih dionika Dubrovačko-neretvanske županije. Bili su prisutni i vrsni stručnjaci u području upravljanja ljudskim potencijalima iz poznatih hotelskih kuća u Dubrovniku koji su aktivno sudjelovali u radu ovog okruglog stola.

Rasprava je prošla u ugodnoj atmosferi i doneseni su zajednički zaključci iz kojih izdvajamo da zadnjih godina ima pomaka u činjenjima da se osigura deficitarni kadar potreban poglavito u sektoru turizma i ugostiteljstva, ali i da svi zajedno trebamo dugoročno raditi na smanjenju neusklađenosti između ponude i potražnje na tržištu rada.